Blog

Scenarii uzuale de utilizare a tehnologiei SD-WAN

Scenarii uzuale de utilizare a tehnologiei SD-WAN

Intrată în atentia managerilor IT dupa 2013 - 2014, Software Defined WAN (SD-WAN) este deja o tehnologie matură, iar câștigurile generate îi fac pe mulți specialiști să o recomande drept panaceul tuturor problemelor de rețea. Ritmul și modelul de adopție diferă însă în funcție de cerințele şi resursele fiecărei companii, iar începerea unui astfel de proiect necesită ceva mai multa atentie.

Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) este noul „challenger“ din zona rețelisticii, căruia analiștii de piață se întrec în a-i prezice un viitor strălucit. Gartner, de exemplu, este categoric: SD-WAN is killing MPLS, so prepare to replace it now. Astfel de verdicte sunt, desigur, pe placul vendorilor, care își promovează soluțiile SD-WAN insistând pe economiile pe care acestea le asigură. Dar nu și al Service Prover-ilor, care încearcă să tempereze entuziasmul, argumentând că MPLS va rămâne o alegere tehnologică și pe viitor.

De unde apare nevoia

Din punctul nostru de vedere, al integratorilor de sistem, singura certitudine este că lucrurile se schimbă rapid. Aceasta deoarece limitările rețelelor WAN tradiționale devin tot mai evidente în condițiile creșterii adopției și utilizării serviciilor Cloud și a numărului de angajați mobili care folosesc aplicații cu cerințe de trafic în creștere.

Prin urmare, interacţionăm cu tot mai multe companii, care analizează opțiunea SD-WAN, iar unii chiar o testează deja. Printre motive se află cerinţe sau dorinţe precum:

  • Creşterea rapidă a lărgimii de bandă disponibilă în subsidiare și puncte de lucru răspândite geografic.
  • Lucrul cu mai mulți furnizori de servicii de outsourcing în condiții de siguranță și disponibilitate garantate.
  • Integrarea și utilizarea pe scară largă de aplicații livrate as-a-Service și platforme Cloud.
  • Folosirea de infochioșcuri, soluții de contorizare inteligente, sisteme de mentenanță preventivă și alte produse IoT validate deja în piață.
  • Asigurarea performanței și calităţii aplicațiilor și serviciilor prin alocarea traficului în funcție de cerințele utilizatorilor finali și SLA-uri.
  • Simplificarea monitorizării și managementului rețelelor WAN și trecerea la un nivel de securitate îmbunătățit.
  • Și, nu în ultimul rând, redecerea dependenței de furnizorii de servicii MPLS și scăderea costurilor operaționale.

Aplicații specifice pe verticale

Cerinţe de acest tip apar în cele mai diverse industrii. Cum ar fi, de exemplu, din retail, unde soluțiile SD-WAN contribuie substanțial la viteza cu care poate fi deschis un nou magazin, prin faptul că reduce numărul de echipamente hardware necesare și efortul de configurare a rețelei, care poate fi realizat în mod automat.

Și în zona de producție SD-WAN începe să fie utilizat tot mai intens, pentru că permite companiilor să segmenteze rețeaua în funcție de procese, departamente sau unități de producție și să prioritizeze traficul în funcție de importanța acestuia.

Industria sănătății este un alt domeniu în care SD-WAN își demonstrează valoarea odată cu înăsprirea cerințelor de conformitate și nevoia asigurării protecției datelor tranzitate prin rețelele disparate.

Securitatea și gestionarea unitară a rețelelor complexe reprezinta o prioritate și în zona financiar-bancară. Pentru băncile cu mai multe subsidiare și un număr mare de ATM-uri, SD-WAN reprezintă soluția optimă pentru monitorizarea și controlul performanțelor rețelelor, asigurarea redundanței conexiunilor și a siguranței tranzacțiilor.

Numărul scenariilor de utilizare crește continuu, pe lista organizațiilor care ne solicita expertiza în acest domeniu adaugându-se în ultima perioadă companii din industria extractivă, logistică, HORECA, etc.

Există o strategie optimă de migrare?

Pentru toate aceste companii, SD-WAN generează câștiguri concrete, mai ales la nivel operațional. De exemplu, prin faptul că furnizează informații în timp real asupra problemelor identificate în rețea și asigură vizibilitate extinsă asupra rețelei, munca administratorilor este simplificată. Totodată, prin monitorizarea continuă a nivelurilor de performanță ale aplicațiilor, administratorii pot stabili criterii de tip QoS și politici de redistribuire automată a traficului pe diferitele conexiuni disponibile. (Este un avantaj intrinsec al rețelelor SD-WAN hibride, în care conexiunile brodband sunt utilizate în paralel cu cele MPLS, LTE, DIA etc.) Securitatea este un alt plus important adus de SD-WAN – criptarea end-to-end a traficului de date elimină nevoia achiziției unei soluții dedicate (devenită cerință critică în contextul GDPR).

Valorificarea tuturor acestor avantaje necesită însă competențe tehnologice, experiență și presupune o analiză și planificarea atentă a etapelor care trebuie parcurse.

De exemplu, pentru numeroase companii soluția optimă o reprezintă demararea unui proiect-pilot în care să fie utilizată o abordare SD-WAN hibridă, adică fără a renunță din start la costisitoarele conexiuni MPLS. Chiar dacă astfel nu se obțin imediat economiile clamate de vendori, nu este afectată funcționarea rețelei, iar migrarea se poate face din mers fără a avea un impact asupra productivității angajaților. În timp, odată cu identificarea cerințelor reale de trafic și de securitate ale utilizatorilor și ale aplicațiilor, se poate trece la reducerea numărului de conexiuni MPLS sau chiar la renunțarea definitivă la acestea.

Există însă și situații în care SD-WAN reprezintă prima opțiune – cum este cazul deschiderii de noi puncte de lucru sau filiale, în care soluția Software-Defined este mai rentabilă economic decât abordarea tradițională și asigură darea în folosință mult mai rapidă.

Strategia trebuie ajustată deci de la caz la caz, în funcție de necesități și de nivelul de conectivitate disponibil în fiecare locație. Specialiștii ECKO va pot ajuta să faceți alegerea optimă, adecvată cerințelor și bugetului companiei dvs.